top of page
Bord afstand houden

Blog

Realistisch Nieuws Blog
Het gevoerde coronabeleid

Vele experts uit allerlei vakgebieden lieten al hun licht schijnen over het gevoerde coronabeleid, virologen, epidemiologen, immunologen, maar ook economen, filosofen, artsen, journalisten en natuurlijk de mensen die direct getroffen werden door dit beleid.

​

Nooit eerder vertoonde draconische maatregelen zoals het inperken van vrijheden en het verplicht sluiten van bedrijven en scholen werden zonder pardon ingevoerd.

​

De impact die dit heeft is enorm. In dit artikel gaan we daar verder op in.

​

Lockdowns

Het meest schadelijk, daar is iedereen het wel over eens, waren en zijn natuurlijk de lockdowns waarbij horeca, winkels en scholen van de ene op de andere dag werden gesloten. Opeens konden vele ondernemers geen inkomen meer genereren en zaten kinderen opeens thuis met verstrekkende sociale ontwrichting tot gevolg. Ook moest iedereen waarbij dat kon gaan thuiswerken wat natuurlijk weer een enorme impact had op gezinnen, zeker die gezinnen die wat kleiner zijn behuisd. De maatschappelijke, sociale en economische gevolgen van dit alles zijn totaal onderschat.

 

De gevolgen voor de economie

De enorme gevolgen voor de economie werden zeker de eerste maanden volkomen genegeerd in het kader van 'de Volksgezondheid". Natuurlijk kregen de gesloten bedrijven steun (TVL regeling), maar dat dekte in de meeste gevallen slechts 40% van de kosten. ZZP-ers die in aanmerkingen kwamen voor steun (TOZO regeling) vielen in de meeste gevallen terug naar bijstandsniveau. Tot de dag van vandaag (27 december 2021) hangt 40% van alle bedrijven in Nederland nog altijd aan overheidssteun (of hoopt op extra hulp) en deze bedrijven, eigenaren en hun werknemers kunnen eigenlijk geen kant meer op want ze zijn met handen en voeten gebonden aan het overheidsinfuus. Ze kunnen alleen maar hopen dat de lockdowns een keer eindigen, maar dat is tot nu toe ijdele hoop gebleken. Ook moet er nog 7 miljard, ja u leest het goed, 7 miljard aan openstaande en uitgestelde belastingen worden terugbetaald. Om nog maar te zwijgen over extra leningen die zijn afgesloten en de ondernemers die een 2e hypotheek op hun huis hebben moeten zetten of hun pensioenpot al hebben moeten aanspreken.

​

Opmerkelijk beleid

Op 1 april 2020 sprak Mark Rutte in de 2e Kamer en wist toen (2 weken na het begin van de corona crisis) al te melden dat we nooit meer zouden teruggaan naar normaal. Rijkelijk snel zou je zeggen aangezien iedereen nog in paniek was over corona. Nog geen twee weken later schoof toenmalig minister Wiebes van economische zaken aan bij talkshow OP1 en vertelde daar dat alle horeca medewerkers en mensen die werken in de entertainment en de culturele industrie maar een andere baan moesten gaan zoeken, want dat zou nooit meer worden als voorheen. Je moet weten dat de regelingen TVL en TOZO toen nog niet eens op gang waren gebracht.

​

Corona en demografie

Als je gaat kijken naar de demografie van Nederland en de vergrijzing in ogenschouw neemt dan weten we dat er afgelopen twee jaar al 1 miljoen mensen uit het arbeidsproces zijn gestroomd en er binnen 2 jaar nog 1,5 miljoen mensen met pensioen gaan. Nu zul je zeggen, maar door de opkomst van technologie en automatisering komt dit mooi uit want we hebben straks minder arbeidskrachten nodig. Dat zou een logische uitleg zijn, maar als je gaat kijken naar wat voor soort banen deze uitgestroomde mensen hadden en hebben dan ontstaat er een levensgroot probleem. Het betreft vrachtwagen chauffeurs, loodgieters, verwarmingsmonteurs, technisch personeel voor reparatie van treinen en metro's, haven personeel etc. Allemaal banen waar jonge kinderen of geen zin in hebben of eenvoudigweg niet voor opgeleid zijn. Daar komt bij dat diezelfde pensionado's komende jaren een extra druk gaan leggen op de zorg.

​

Banen shift

Nu zul je wellicht denken, wat heeft demografie nu te maken met het gevoerde corona beleid. Nou alles!! Normaal gesproken kun je onmogelijk 1 miljoen banen shiften van de ene industrie naar de andere, mensen zouden dit niet willen, en het zou waarschijnlijk meer dan 10 jaar duren. De pandemie kwam bij dit vraagstuk wel heel mooi uit! In de horeca is dit de afgelopen 19 maanden het best aan de oppervlakte gekomen. 120.000 horeca medewerkers zijn uitgestroomd naar andere banen, waarvan 40% naar de GGD voor het nabellen van besmettingen, bemanning op vaccinatielocaties etc. Ook kregen deze ex horecamedewerkers nog eens meer betaald bij de GGD en werkten ze veelal op 'normale tijden' i.p.v. op de meest vreemde tijden ('s nachts en in de weekenden). Na de 2e lockdown kwam de horeca hier zelf ook pijnlijk achter omdat er geen medewerker meer te vinden was. Ook vele ZZP-ers en andere medewerkers zijn overgestroomd naar andere functies. De banen shift waar Wiebes over sprak is dus al voor een groot deel op gang gebracht. Door de kunstmatig hoog gehouden druk op de zorg en daarmee samenhangende paniek onder de bevolking zal er ook straks ook makkelijker meer zorg personeel kunnen worden aangenomen die de toekomstige pensionado's kunnen gaan verzorgen. Die nieuw geworven ex horecamedewerkers die zijn overgestapt naar de GGD zijn er alvast voor 'warm gemaakt' in de vorm van hoger loon. Ziet u het 'hogere doel' al?

​

Overige gevolgen van het gevoerde coronabeleid 

De sociale en mentale impact van het gevoerde beleid wordt natuurlijk het pijnlijkst duidelijk uit onderzoeken die laten zien dat somberheid en depressiviteit onder jongeren met 45% is toegenomen en dat het aantal zelfmoorden onder diezelfde groep (20-30) met 34% is gestegen. Dat zijn zulke schrikbarende cijfers dat de politiek deze niet zou mogen negeren, maar doet dit tot op heden wel. Uiteraard is er ook de impact op de ouderen, die vanaf maart 2020 t/m juni 2020 werden 'opgesloten' in de verzorgingshuizen en familie 'bewust' op afstand werd gehouden, van hekken tot aan tenten met glazen schermen.. bizar zeker aangezien aan die ouderen zelf nooit iets is gevraagd! Het niet kunnen hebben van fysiek contact met partner, familie en vrienden is heel erg slecht gebleken voor 'het mens zijn' daar zijn alle experts het wel over eens.

​

Uitgestelde zorg resulteert in groter verlies van kwalitatieve levensjaren

De uitgestelde reguliere zorg heeft gezorgd voor meer verlies van kwalitatieve levensjaren dan corona zelf. Oud CBS directeur ir. Jan van der Zanden diende een WOB verzoek in bij het bij het Ministerie van Economische Zaken & Klimaat om inzicht te krijgen in de kosten/baten analyse van de overheid ten aanzien van de lockdowns. Hij ontving de cijfers waarmee hij berekende dat het gevoerde coronabeleid 100.000 kwalitatieve levensjaren heeft bespaard, maar er 520.000 verloren zijn gegaan.

​

Coronabeleid, vaccinaties en uitsluiting

Inmiddels heeft het coronabeleid bizarre vormen aangenomen en worden grondrechten met voeten getreden door invoering van de coronapas, de 2G maatregelen en het uitsluiten en discrimineren van ongevaccineerden.

 

Wim Voermans - Hoogleraar Rechten - zei hierover: "We beginnen langzamerhand aan dingen gewend te raken, waaraan we in onze vrije democratie niet gewend horen te raken. Een situatie van 'shifting baseline sydrome' waarin je stilaan je normen maar aanpast aan de nieuwe verslechterde situatie. Zover mag het niet komen, en zeker niet sluipenderwijs." 

​

Deel dit artikel

Heb je vragen? Vul dan aub ons contactformulier in!

​

bottom of page