Blog
Realistisch Nieuws Blog
Spaargeld verdampt door inflatie
In november van 2021 was de inflatie in Nederland alleen al 5,2%. In combinatie met de zeer lage rente stand (en zelfs 0% rente op uw betaal- en spaarrekening) betekent dit dat uw spaargeld in één maand tijd 5,2% minder waard is geworden.
​
Tel daarbij op de enorme stijging van brandstof, energie en voedselprijzen van soms 10 tot 40% en uw spaargeld verdampt harder dan u ooit zal kunnen sparen. Hiermee is de inflatie de hoogste sinds september 1982.
​
Opkopen obligaties en het bijdrukken van geld door de ECB
Uiteraard is de corona crisis een grote aanjager van de huidige inflatie, maar zeker niet de hoofdreden. Die reden valt natuurlijk toch terug te herleiden naar de bankencrisis van 2008. Eigenlijk vrij kort na het redden van de banken is de ECB begonnen met het massaal opkopen van slechte obligaties. Vervolgens is de rente 12 jaar lang kunstmatig laag gehouden.
​
Dit heeft verschillende gevolgen, en niet allemaal negatief. Het was de afgelopen jaren dan ook een zeer gunstig financieel klimaat voor huizenkopers (en bezitters) daar de hypotheekrente ook historisch laag was. Dit in combinatie met een jarenlange bijna 0% (kunstmatig laag gehouden) inflatie heeft ervoor gezorgd dat de koopkracht voor vele huishoudens behouden is gebleven, ondanks het feit de lonen bijna niet zijn gestegen.
​
Maar voor het opkopen van slechte obligaties zijn uiteraard vele miljarden nodig, miljarden die door de Europese centrale banken zijn bijgedrukt, zo'n slordige 110 miljard euro per jaar! Iedereen die een beetje verstand heeft van economie weet natuurlijk dat het bij printen van geld een doodzonde is en dit verstrekkende negatieve gevolgen kan hebben voor de wereldwijde economie. Op enig moment zal het verlies van al deze slechte opgekochte obligaties een keer genomen moeten worden, dat is onontkoombaar. En u, de belastingbetaler zal daarvoor de prijs moeten betalen.
​
De invloed van Corona
De komst van corona en bijbehorende draconische maatregelen hebben de inflatie in versneld tempo omhooggestuwd. Door de maatregelen zijn vele productie processen in de wereld ernstig verstoord waardoor in vele industrieën niet meer aan de vraag kon worden voldaan. Denk bv. aan de chips die gebruikt worden in de auto industrie waardoor de levertijd op nieuwe auto's al is opgelopen tot 1 jaar.
​
De maatregelen zoals de lockdowns hebben tevens gezorgd voor minder uitgaven in bv. horeca en toerisme, maar doordat vele mensen opeens thuis kwamen te werken is het geld dat in de zakken van mensen is blijven zitten opeens anders uitgegeven dan normaal. Zo is er door het thuiswerken een enorme vraag ontstaan naar goederen zoals elektronica (denk aan computers, smartphones) maar ook naar bureaus en bureaustoelen etc. Ook zijn er thuis vele verbouwingen geweest en daar hebben oa. Doe het zelf winkels enorm van geprofiteerd.
​
Die veranderde vraag, in dit geval naar goederen, blijft niet zonder gevolgen in een economie. Een toegenomen vraag naar goederen vraagt meer schepen en containers voor vervoer en meer vrachtauto's voor logistiek. Het aantal containers dat wereldwijd beschikbaar is kon de vraag niet aan en dus ontstond er een container tekort en daardoor langere wachttijden. Dat alleen al drijft de prijs op en zorgt het ervoor dat kleinere bedrijven achteraan de rij kwamen te staan want grootbestellers kregen voorrang (de hoogste bieder wint).
​
Dan is er specifiek in Nederland nog het effect van de vergroening van onze energie voorziening die effect heeft op de energieprijzen. Zo is er minder gas ingekocht, in Groningen is minder uit de grond gehaald, maar is tegelijkertijd de opbrengst van zon en wind energie dit jaar tegengevallen en kampen we met een verouderd stroomnet die de aangemaakte nieuwe groene stroom niet aan kan. Kortom er ontstond schaarste. Daardoor moest er meer gas worden geïmporteerd uit Rusland, precies op het moment waarop Europa sancties had opgelegd aan Rusland voor hun interventie aan de grens met Oekraïne en Rusland als tegenreactie de prijs van gas heeft opgeschroefd. En u raadt het al, al deze zaken zorgen voor een hogere prijs wanneer u gas en stroom afneemt bij uw leverancier!
​
Hyperinflatie wordt verwacht
Vele economen vrezen hyperinflatie, want de rente zal een keer moeten meestijgen met de inflatie, met grote gevolgen voor kredieten en uitgestelde betaling van extra leningen n.a.v. de corona crisis, en niet te vergeten de hypotheekrente stijging die vele potentiële kopers en huiseigenaren in grote problemen kan brengen. Daarnaast zal de ECB de schulden van alle opgekochte obligaties op enig moment op u en de markt gaan afwentelen.
​
Het advies van vele economen luidt: investeer in zilver en goud en los zoveel als mogelijk leningen op uw huis af want uw spaargeld zal naar verwachting de komende maanden en jaren door hoge inflatie nog verder verdampen!
​
Deel dit artikel
Heb je vragen? Vul dan aub ons contactformulier in!
​