top of page

Digital Services Act (DSA)


Digital Services Act (DSA)

De Digital Services Act (DSA) is een nieuwe wet vanuit de EU die ingaat op 25 augustus 2023.


Het doel is volgens de EU om de regels voor digitale diensten te moderniseren en te harmoniseren en een betere bescherming te bieden aan consumenten en bedrijven op het gebied van online diensten.


Een wet die consument en bedrijven beschermt klinkt mooi, maar er zit een adder onder het gras Voor alle grote online platforms in de EU zoals oa. Apple, Google, Meta (Facebook en Instagram), Twitter en de platforms AliExpress en Booking.com gaat gelden dat zij oa. desinformatie moeten gaan bestrijden. Doen ze dit niet of niet naar behoren volgens de EU kunnen ze verbannen worden van het internet in alle bij de EU aangesloten landen.


Het gaat per 25 augustus vooralsnog om 19 ‘aangewezen online platforms en zoekmachines’, en deze moeten het volgende gaan doen:

  • Illegale inhoud en desinformatie gericht ‘aanpakken’

  • Hun aanbevelingssystemen aanpassen (klanten mogen geen ongewenste persoonlijke aanbiedingen meer ontvangen)

  • Meer transparantie over online reclame via hun diensten

  • Jaarlijks beoordelingen van de risico's van schadelijke onlinepraktijken op hun diensten uitvoeren

  • Maatregelen nemen tegen schadelijke online praktijken

De EU gaat controles uitvoeren op de door deze online platforms gebruikte algoritmes. Als ze niet voldoen aan de DSA, kan de Europese Commissie boetes opleggen.


De DSA gaat vanaf 17 februari 2024 ook voor andere online diensten en platforms gelden De DSA gaat daarnaast gelden voor andere in Europa veel gebruikte onlinemarktplaatsen, overige (kleinere) sociale netwerken en zoekmachines, maar ook ‘cloudaanbieders, internetproviders en platforms om content te delen zoals videoplatforms en online reis- en accommodatieplatforms’.


En dat gaat dus ver, heel ver!! Cloudaanbieders kunnen immers bestandsopslag of e-mailverkeer blokken, internetplatforms zouden websites kunnen verbieden, en alternatieve videoplatforms zouden dan minder content mogen toelaten.


Grote vraag is: Wie bepaalt wat desinformatie is? Het is onduidelijk in alle berichtgeving vanuit de EU wat er nu dan precies valt onder desinformatie en wie dat bepaalt. Ook zijn de algoritmes van Big Tech niet inzichtelijk.


Maar uit de Covid periode kunnen we ons natuurlijk wel een duidelijk beeld verschaffen over wat gezien zal worden als desinformatie, namelijk alles wat afwijkt van het overheidsnarratief en dat van de EU.


Nieuwe regels wellicht doodsteek voor alternatieve media

De nieuwe regels per 17 februari 2024 kunnen dus de doodsteek worden voor de ‘alternatieve online media kanalen’ waaronder BLCKBX, Café Weltschmerz, Jensen, De Nieuwe Wereld, Nieuw Rechts, NineForNews, Frontnieuws en Realistisch Nieuws.


Offline Alternatieve Media Offline media zoals het blad Gezond Verstand en De Andere Krant vallen buiten de DSA, omdat van oudsher de vrijheid van meningsuiting voor offline uitgifte beter verankerd is in de grondwet, en het daarom veel moeilijker is om deze te verbieden en of te censureren. Uiteraard kunnen verkooppunten wel gedwarsboomd worden.


Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief Om te voorkomen dat we elkaar na 25 augustus 2023 mogelijk minder of niet meer kunnen bereiken, kun je je inschrijven voor onze nieuwsbrief (zie footer van de website of onze opinie en blog pagina's, daarop staat een pop-up). Op die manier kunnen we elkaar bereiken in tijden van grotere censuur. Uiteraard blijven we zolang het kan actief op onze eigen website en ook op Social Media zoals X (voorheen Twitter), GETTR, GAB, Facebook, YouTube en sinds kort ook op Thruth Social.



Comments


bottom of page