Nu de salderingsregeling in stapjes zal worden afgebouwd in de komende jaren, het stroomnet vol zit en 11 van de 15 energieleveranciers al hebben aangekondigd geld te gaan berekenen voor terug levering van stroom is het aantal orders van zonnepanelen met maar liefst 90% gedaald.
Zonnepanelen leveranciers blijven hierdoor met grote voorraden zitten en moeten zelfs al personeel ontslaan. Vele kleine zonnepanelen installateurs gooien het bijltje erbij neer.
En zo zie je wederom dat het de Nederlanders helemaal niet om 'het klimaat' te doen is, maar puur om de centjes.
Salderingsregeling wordt de komende jaren afgebouwd
Op de website van de Rijksoverheid is te lezen hoe de salderingsregeling de komende jaren zal worden afgebouwd.
Vanaf 2025 kunnen huishoudens en kleine bedrijven stapsgewijs minder salderen. Vanaf 2031 kan er niet meer gesaldeerd worden. Ieder jaar kunnen huishoudens en kleine bedrijven iets minder salderen, tot aan 0% in 2031:
2023: 100%
2024: 100%
2025: 64%
2026: 64%
2027: 55%
2028: 46%
2029: 37%
2030: 28%
2031: 0%
Uw dak is misbruikt door de overheid
Feitelijk zijn mensen in de fabeltjes van de overheid gestonken. De daken van particulieren zijn feitelijk ‘misbruikt’ door de overheid om haar eigen groene doelen te halen omdat er massaal groen opgewekte stroom werd terug geleverd. Veruit de meeste overdag opgewekte stroom wordt immers helemaal niet gebruikt door de huishoudens die het opwekken, en daar heeft de overheid jarenlang slim gebruik van gemaakt.
Zonnepanelen niet rendabel meer
De terugverdientijd op zonnepanelen is door afbouw van de salderingsregeling en het straks moeten betalen voor terug levering van stroom in veel gevallen niet rendabel meer. De schatting is dat de terugverdientijd nu ligt tussen de 6 en 11 jaar in plaats van 3 jaar, zelfs als worden zonnepanelen steeds goedkoper.
Stroomnet is vol voor bedrijven
Volgens de overheid zit ons stroomnet vol. Hierdoor kan er soms geen stroom worden terug geleverd op piekmomenten. In veel provincies is er daarom al een aansluitingstop aangekondigd voor grote bedrijven die hun daken vol leggen met zonnepanelen en willen terug leveren.
Stroomverbruik verminderen in piekuren
Omdat steeds meer bedrijven overschakelen op elektriciteit (in plaats van gas), wil Demissionair Klimaatminister Rob Jetten (D66) grote bedrijven gaan dwingen om hun stroomverbruik te verminderen tijdens piekuren omdat het net dit anders niet aankan. Wat natuurlijk bizar is aangezien productieprocessen dan komen stil te liggen.
Netbeheerders moeten het stroomnet verdubbelen
Netbeheerders hebben aangegeven dat het stroomnet verdubbeld moet worden. Ze zeggen dat het huidige stroomnetwerk in 100 jaar is aangelegd en ze nu binnen 20 jaar moeten verdubbelen, want natuurlijk een schier onmogelijke opgave lijkt.
Laurens van Green Guys beweert overigens dat het stroomnet niet vol zit
"Het net is niet vol. Wat de netbeheerder verzwijgt is hoe simpel de oplossing is: we sturen geen 230 volt maar een lagere spanning de wijken in waar veel zonnepanelen liggen. Ze willen ons laten geloven dat het net vol is en daarvoor willen ze subsidies binnenharken."
Bekijk de tweet met de video hieronder
Het uiteindelijke doel is de thuisaccu
Vanaf minuut één was het onder de wakkeren en mensen uit de branche allang bekend dat het uiteindelijke doel van de overheid was, en is, om mensen uiteindelijk te dwingen om peperdure thuisaccu’s aan te schaffen voor energieopslag. Ook accu opslag in straten en op bedrijfsterreinen zal steeds vaker gaan voorkomen. Zeker nu de zonnepanelen er eenmaal liggen en je moet gaan betalen voor terug levering voor alles wat je niet zelf gebruikt zullen velen toch overstag gaan, precies zoals de overheid dat in haar plannetjes al ver van tevoren bekonkelt heeft!
Verzekeraars dekken schade door thuisaccu’s niet
Gezien de vele branden die voorkomen met (te heet geworden) accu’s voor thuisopslag hebben verzekeraars in Duitsland in de kleine lettertjes opgenomen dat brand ontstaan in een thuisaccu die binnenshuis hangt niet gedekt is. Accu’s worden daardoor al steeds vaker buitenshuis geplaatst, maar zeker bij lage temperaturen raken accu’s buiten natuurlijk veel sneller leeg.
Installatie en brandgevaar thuisaccu's
Grote installateurs in Nederland die wij hebben gebeld gaven allemaal aan op dit moment (oktober 2023) nog geen thuisaccu's te plaatsen i.v.m. afspraken hierover met de overheid en de branchevereniging. De meesten wilden niet kwijt waarom dat is en bleven hameren op de saldering, maar sommigen gaven aan dat dit inderdaad relateert naar de brandveiligheid.
Lees hier een artikel over de brandveiligheid van thuisaccu's van een leverancier.
48.000 transformatorhuisjes
Om aan de groeiende vraag naar elektriciteit te kunnen blijven voldoen worden er overigens komende 20 jaar maar liefst 48.000 bovengrondse transformatorhuisjes geplaatst. Volgens Liander, die een groot deel hiervan aanlegt, komen deze transformatorhuisjes middenin wijken te staan omdat dit niet anders kan i.v.m. bekabeling. Ook kunnen ze niet onder de grond i.v.m. de grondwaterstand (elektra en water gaan niet samen). Dit geeft natuurlijk veel strubbelingen met omwonenden.
Bekijk hier de video die we hier onlangs over hebben gepost!
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief
Om te voorkomen dat we elkaar in de toekomst door de DSA wetgeving en daarmee samenhangende grotere censuur mogelijk minder of niet meer kunnen bereiken, kun je je inschrijven voor de nieuwsbrief (zie footer van de website of onze opinie en blog pagina's, daarop staat een pop-up). Op die manier kunnen we elkaar bereiken in tijden van grotere censuur. Uiteraard blijven we wel actief op X (voorheen Twitter), GETTR, Facebook, Gab en sinds kort ook op Thruth Social.
Commenti